Thursday, January 10, 2008

Blokirana izgradnja termoelektrane

APATIN - Od najavljene izgradnje termoelektrane na Dunavu kod Apatina koju bi pokretao otpad iz Austrije, najverovatnije neće biti ništa. Ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da neće dozvoliti izgradnju bilo kakve spalionice na teritoriji Srbije.

- Ministarstvo podržava Zavod za zaštitu prirode koji nije dao odobrenje za izgradnju termoelektrane za pirolitičku obradu metana, jer se lokacija nalazi u neposrednoj blizini Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ - rekao je Saša Dragin, ministar zaštite životne sredine, prilikom jučerašnjeg obilaska rezervata u Apatinu, gde je lokalna samouprava formirala preduzeće sa firmom „Daning“ iz Novog Sada, mađarskom firmom „EU logistic“ iz Đera, u nameri da u zoni Robno-transportnog centra izgradi termoelektranu po austrijskoj tehnologiji AGT.
Da bi se takva termoelektrana gradila, potrebno je sijaset dozvola države. Jedna od njih je dozvola Ministarstva za zaštitu životne sredine za upotrebu pojedinih tehnologija.
- Ministarstvu za zaštitu životne sredine nisu stigli zahtevi apatinske opštine za dozvolu realizacije projekta termoelektrane. Ukoliko stignu, odlučivaće se tek na osnovu studije procene uticaja na životnu sredinu, za čiju je izradu potrebno najmanje 200 dana - naglasio je Dragin.
Pri tom je još rekao da Ministarstvu nije na kraj pameti da daje dozvolu za nešto što može da naruši ravnotežu ekosistema, pa i zdravlje građana. Odgovarajući na pitanje uvoza otpada iz Austrije, kojim bi bila pokretana termoelektrana, ministar je rekao da Zakonom o upravljanju otpadom, koji je u skupštinskoj proceduri, u našu zemlju neće moći da se uvozi opasan otpad.
Ministar je napomenuo da Srbija ima već mnogo problema sa ranije izgrađenim postrojenjima tipa Kostolac i Obrenovac, u koje je samo prošle godine uloženo 1.700.000 evra za ugradnju elektrofiltera iz Fonda za zaštitu životne sredine i 50 miliona dinara ministarstva. Mnogo novca je potrošeno za sanaciju pepelišta u tim termoelektranama.
- Ne treba nam još jedan takav problem, naročito ne u rezervatu prirode. Nemamo nameru da sprečavamo Apatince da razvijaju industriju, ali mi moramo da se držimo evropskih standarda u zaštiti životne sredine - rekao je Dragin.

Referendum
Inicijativu ekološkog pokreta „Plavi Dunav“, Zelene mreže Vojvodine, Udruženja eko-novinara „Eko-vest“, Vojvođanske zelene inicijative, kojom se prikupljaju potpisi građana sa zahtevom za referendum oko termoelektrane, ministar je ocenio pozitivno.
- Konvencija koju Skupština treba da parafira upravo građanima omogućava donošenje odluka prilikom gradnje postrojenja koja mogu biti od uticaja na životnu sredinu - rekao je Dragin.

Sofija Pualic Spero, BLIC

No comments: