Monday, December 24, 2007

Saopstenje za novinare Zavoda za zastitu prirode

Завод за заштиту природе Србије у неколико наврата је имао прилику да се изјасни о могућности постављања робно-транспортног цента (РТЦ) у Апатину. Сваки пут до сада истицали смо разлоге због којих се на предсметном подручју не може градити планирани центар.

Разлози су суштинске природе а за обрану става Завода истичемо следеће:

1. Скупштина Општине Апатин донела је, у сагласности са скупштином општине Сомбор, 1982. године Решење којим је «Горње Подунавље» заштитила као регионални парк Овим актом утврђене су спољне границе заштићеног природног добра и утврђено је да приоритет у Регионалном парку има узгој и заштита високе дивљачи, а могу се вршити и све делатности које неће нарушити основни природни изглед или лепоту предела или довести до промене неке од његових основних особености због којих је ово подручје стављено под заштиту.
2. Просторним планом општине Апатин (Службени лист општине Апатин», бр. 4/1989) године у границама регионалног парка «Горње Подунавње» предвиђена је изградња робно-транспортног центра. Полазећи од овлашћења из тачке 5, став 2 цитираног Решења, Покрајински Завод за заштиту природе Војводине није издао дозволу за изградњу робно-транспортног центра у образложењу свог мишљења ( број:425/1989 од 8. маја 1989. године) истичући да се изградњом робно-транспортног центра « ... директо се задире у природни комплекс и нарушава интегритет регионалног парка, што је у директној супротности са остваривањем посебног друштвеног интереса који је у основи установљења овог регионалног парка. Предвиђене разноврсне намене представљаће изузетно загађење, не само за део који је предвиђен за грађевински реон, него и околину без обзира на предвиђене мере заштите.»
3. Просторним планом Републике Србије (« Службени гласник РС», бр. 13/1996) у делу 3. Заштита природних добара, у подтачки 3.2. утврђено је да у планском периоду и даље остају заштићене просторне целине које су до доношења овог плана биле заштићене. У ове просторне целине између осталих спада и Регионални парк «Горње Подунавље».
4. Влада Републике Србије је 2001. године донела Уредбу о заштити СРП «Горње Подунавље» којом је утврдила да се ради о природном добру од изузетног националног значаја и сврстала га у I категорију заштићених природних добара. Чланом 12 цитиране Уредбе, утврђено је да се планови и програми уређења простора који обухватају подручје овог Резервата морају усагласити са Просторним планом Републике Србије и Програмом и режимима заштите утврђених овом Уредбом. За подручје СРП «Горње Подунавље» донеће се одговарајући просторни план у складу са законом.
5. Наша земља донела је Закон о потврђивању Конвенције о процени утицаја на животну средину у прекограничном контексту по којој се морају укључити и друге стране,тј, Хрватска и Мађарска. У Додатку И наведене су активности које ће вероватно изазвати значајне прекограничне штете, а то су: трговачке луке термоелектране и друге инсталације за сагоревање са испустом топлоте од 300 мегавата или више, инсталације за одлагање отпада за спаљивање, хемијску обраду или одлагање на депоније токсичних и опасних отпада., велика постројења за складиштенје петролеја, сеча шума на великим површинама и др. Ових дана у јавности се наводи изградња термоелектане подре РТЦ који подразумева међународну луку за претовар расутих материјала и спалионица отпада. Све засновано «на високој научној технологији која не загађује.» !!!!
6. Закон о потврђивању Конвенције о очувању европске дивље флоре и фауне и природних станишта. На ГП су картирана станишта и урађена је мапа станишта, 60% станишта је примарно за заштиту, од органских врста овде живе нпр. Салвиниа натанс, Трапа натанс, и многе животинјске врсте нарочито птице , а уједно ми смо донели Указ о проглашењу закона о потврђивању Конвенције о очувању мигратотних врста дивљих животиња. Ту су све птице мочварице које штитимо на ГП.
7. СРП «Горње Подунавње» поред националне заштите, у међународним оквирима проглашено је за

+ IBA (Important bird area) – значајно подручје за птице,

+ IPA (Important plant area) - значајно ботаничко подручје,
+ номиновано је за Резерват биосфере,
+ номиновано је за Рамсарско подручје (2007),
+ због граничног положаја интензивно се ради на формирању прекограничног подручја са националним парком «Дунав-Драва» у Мађарској и парком природе «Копачки рит» у Хрватској. Ове године у септембру одржан је триларетални састанак председника држава ради јачања прекограничне заштите).
+ ова три природна добра представљају највеће плавно подручје у средњем току Дунава и највеће после Делте Дунава. Придаје му се велики европски значај.
+ укључен је у Мрежу заштићених природних добара на Дунаву (2007)

8. Скупштина општине Апатин приступила је 2005. године изради генералног плана Апатина и Изради плана детаљне регулације робно-транспортног центра и слободне зоне у Апатину не водећи рачуна о постојању Уредбе Владе Републике Србије о заштити Специјалног резервата природе «Горње Подунавље», У складу са цитираном Уредбом и прописаним режимом заштите изградња робно-транспортног центра није могућа у Резервату, нити изнад њега.
9. Представници Завода за заштиту природе Србије присуствовали су 9. Седници скупштине општине Апатин, која је одржана 30. септембра 2005. године, а поводом предлога одлука о изради наведених планова. И том прирликом преставници Завода поново су указали на важеће прописе који регулишу ову област и чињеницу да се предвиђени РТЦ не може градити у границама Резервата, јер би се тиме угрозио његов опстанак. Истовремено је указано на обавезу да се просторно планска документација усклади са важећом Уредбом о заштити. И поред свега Скупштина општине Апатин није извршила усаглашавање просторно-планске документације, свесно одступајући од услова Завода .
10. Истичемо да се спољна граница СРП «Горње Подунавње» није мењала у односу на спољну границу Регионалног парка. Разлике у површини настале су обухватањем свих плавних природних површина уз леву обалу реке Дунав.


Све ово не може да буде изнад нити у границама СРП «Горње подунавље», постоји решење а то је испод Резервата код Богојева где се већ прави међународна лука. Тамо већ постоји путни и железнички саобраћај Има и ману, није на територији општине Апатин.
Нису тражени услови за термоелектану и спалионицу.

Резерват или РТЦ (термоелектрана, спалионица отпада, међународна лука за претовар расутих материјала), заједно не иду.

No comments: