Thursday, December 20, 2007

"TERMOELKTRANA" NA OTPAD KOD APATINA UZNEMIRILA GRAĐANE EKOLOZI TRAŽE REFERENDUM

Gradnja termoelektrane koja bi proizvodila struju od otpada pakovanog u eko bale koje bi se dovozile iz Austrije u Apatin i koja je vredna, zajedno sa lukom i magacinom 350 miliona evra, unela je u građane Apatina nemir zbog sumnji da je reč o pokušaju da se otpad sa Zapada rešava na našoj strani obale Dunava te da je životna sredina i zdravlje ljudi ugroženo eventualnom emisijom štetnih čestica u atmosferu. Ekolozi zbog toga traže referendum. Predsednik opštine saopštenjem se obratio javnosti tvrdeći da se bez saglasnosti ministarstava ekologije i energetike i Studije procene uticaja na životnu ništa neće preduzimati,a savetnik za međunarodne odnose i regionalni razvoj predsednika Skupštine Vojvodine Aleksandar Kravić, tvrdi da je reč o tehnologiji koja ne poznaje emisiju štetnih gasova.
Kravić smatra da se oko termoelektrane u Apatinu pravi nepotreban cirkus jer je reč o sasvim pouzdanoj tehnologiji, a ne spalionicama otpada.- Austrijska tehnologija LTC (nisko temaparaturna konverzija) znači pretvaranje otpada pakovanog u eko bale na temparaturi od 450 stepeni, molekularnom razgradnjom do metan gasa, koji služi kao gorivo za zagrevanje turbina. Termoelektarna će imati snagu od 150 megavata. Suva tvar koja ostaje iza ove prerade će se odvoziti nazad u Austriju. Sistem je potpuno zatvoren i nema emisije štetnih gasova, niti bilo kakavog drugog uticaja na životnu sredinu, tvrdi Kravić dodajući da je na Elektrodistribuciji kako struju dalje distribuirati po Srbiji. Na pitanje kome se isplati dovoziti otpad stotinama kilometara i koji je interes stranih investitora baš na ovom području, Kravić je odgovorio:-Takve termoelektrane će se graditi u Mađaraskoj, Holandiji, Nemačkoj, Češkoj i Indoneziji. Nijedna još nije napravljena, ali su one visoko isplative, i investitor očekuje profit, kaže Kravić. On još naglašava da će ovo postrojenje rešiti delom i probelm otpada u Vojvodini.
Predsednik opštine Smiljanić u obraćanju javnosti takođe objašnjava tehnologiju LTC, ali i poziva građane da imaju poverenja u njega.-Sve što sam u životu gradio, gradio sam u interesu Apatina. Biće to nova stranica istorije Apatina a investicija od 350 miliona evra biće najveća u Srbiji, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Smiljanića.
Apatinski ekolozi, koji imaju podršku drugih ekoloških pokreta iz Vojvodine, su mišljenja da se javnost mora više informisati, i da se oko "termoelektrane" uz prethodno sva objašnjenja, mora provesti referendum.-Ako neko gradi magacin za otpad koji će se dovoziti iz Austrije, površine 40 fudbalskih igrališta, (160.000 kvadrata), i pri tom tvrdi da je to u interesu grada, bez obzira na logiku kapitala, mora se spovesti referendum.Sekretari i savetnici ministarstava koji su prisustvovali promociji austrijske kompanije AGT sa tehnologijom LTC u skupštini grada, nisu stručna nego politička lica, i nisu argument za kojim se poteže, a kakva se istorija piše Apatinu sa tonama otpada, znaju i najneupućeniji, iznosi stav Duško Polovina, iz eko pokreta "Plavi Dunav".

KO JE DANING?
Opozicija je pitala na poslednjoj skupštini opštine otkud u tako značajnom projektu porodična firma Daning iz Novog Sada, koja treba da dobije 30 odsto dobiti a opština svega 10 odsto.-Nas je izabrala austrijska firma AGT i bićemo licencirani, odgovorio je Miodrag Maksimović, vlasnik D.O.O. Daning.

S. Pualić-Špero

No comments: