Thursday, December 20, 2007

ZAŠTITARI HRVATSKE I SRBIJE NA ISTOJ FREKVENCIJI

U udarnom terminu hrvtaskog RTL u nedelju veče emitovana je emisija o gradnji Robno-transportnog centra, termoelektrane i luke u Apatinu, u kojoj hrvatski ministar za zaštitu životne sredine i osiječki ekolozi navode, da bi svaki rad na koritu Dunava, zbog pretovarne luke, mogao da promeni njegov tok i ugrozi Nacionalni park Kopački rir koji se nalazi sa desne obale Dunava. Hrvatski zaštitari strahuju da bi i termoelektrana mogla da ima šteten uticaje na floru i faunu prekograničnog Nacionalnog parka Kopački rit. Zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada juče poslao redakcijama saopštenje protiveći se izgradnji ovih objekata u zoni Specijalnog rezervata prirode "Gornje podunavlje" kod Apatina.
Kopački rit je na samoj granici reke sa Srbijom i sa Specijalnim rezerevatom prirode "Gornje Podunavlje", sa naše strane, i Nacionalnim parkom Gemenc u Mađarskoj, predstavljaju za Evropu jednu prirodnu celinu. Zbog toga je u septembru održan trilaterarni sastanak predsednika tri države radi jačanja prekogranične saradnje na zaštiti, ističu u Zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu i dodaju značaj"Gornjeg Podunavlja" koje pored nacionalne ima i međunarodnu zaštitu- proglašeno za IBA područje značajno za ptice(important bird area), IPA značajno botaničko područje (imortant plant area), nominovano je za rezervat Biosfere, za Ramsarsko područje 2007. godine i uključem je u mrežu zaštićenih prirodnih dobara na Dunavu.
-Zanimanje Hrvatske je logično s obzirom na udaljenost Kopačkog rita na svega 800 metara. Srbija doneli Zakon o potvrđivanju "Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu" (koju je naša zemlja donela u novembru ove godine) i u koju se moraju uključiti druge strane, u ovom slučaju Hrvatska i Mađaraska. Po toj Konvenciji za gradnju svakog objekta u prekograničnom pojasu, termoelektrane i drugih postrojenja sa ispustom toplote od 300 megavata, pretovarnih luka, isntalacija za odlaganje otpada za spaljivanje, hemijsku obradu ili odlaganje na deponije toksičnih i opasnih otpada i drugo, potrebna će biti saglasnost glavnog arbitra a to je formirana komisija za ovakve prekogranične projekte pri Evropskoj uniji, kaže Biljana Panjković, direktor Zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada. Ona još podvlači da je Zavod Vladi Srbije dao mišljenje po kome se Robno-transportni centar ne može graditi na predviđenom mestu od strane opštine.-Izgradnja RTC nije moguća u rezervatu niti iznad njega jer zadire u prirodni kompleks pod zaštitom. Od Zavoda za zaštitu prirode nisu traženi uslovi za termoelektranu, pretovranu luku, magacinski prostor za otpad kao energent. Opština svesno nije izvršila usaglašavanje prostorno-planske dokumentacije u skladu sa Uredbom o zaštiti, navodi dr Panjković.

ANKETA: ŠTA MISLE APATINCI

1. Mihalj Nađ
Čuo sam od kolega na poslu za termoelektranu. Šokiran sam i ne mogu da mislim ništa. Svet je poludeo.

2. Đuro Zorić
Seliću se sa familijom iz Apatina. Čak da termoelektrana radi na plemenita drva otpad ne može biti čist.

3. Stojan Pupovac

Nije mi zbog mene koji sam se naživeo. Bojim se decu koja tek treba ovde da provedu život. Nisam za tu investiciju.

4. Roza Šuflaj

Neko će uzeti pare, neko će rešiti otpad. Sve u svemu ne sviđa mi se nimalo da se u ovakvoj prirodi gradi strašilo.

5. Mišo Blanuša

Kao slikar sam malo u toku sa svkodnevicom. Pročitao sam za termoelektranu. Bio sam zatečen.Izričito sam protiv.

6. Saša Dobrijević

Tužna je priča takvog razvoja grada. Kad smo u prethodnoj vlasti planirali pravce razvoja-kvalitet života je bio na prvom mestu.

7. Ištvan Želer

Gledam mađarsku televiziju koja prikazuje proteste u toj zemlji zbog takvih postrojenja. Ljudi su uplašeni.

8. Stanko Indjić

Poslom prolazim kroz često kroz Beč i viđam njihovu termoelektranu na koju se naši pozivaju. Tamo sunca nikad nema.


Autor teksta: S.Pualić-Špero

No comments: